Η ηλικία των 50 χρόνων είναι σταθμός στη ζωή κάθε ανθρώπου. Μισός αιώνας! Πόσο καλά έχουμε φερθεί στον οργανισμό μας όλα αυτά τα χρόνια; Πόσο τον φροντίσαμε;

Μπορούμε και χαμογελάμε χωρίς να βάλουμε το χέρι μας στο στόμα; Το χαμόγελο λένε χαρίζει ζωή. Έχουμε όμως υγιή δόντια; Θέλουμε να συνεχίσουμε να΄χουμε και μετά την ηλικία των 50 χρόνων; Ποιός δε θέλει; Είναι γεγονός ότι τα προβλήματα αυξάνονται όσο μεγαλώνει κανείς γιατί τα δόντια γίνονται πιο ευαίσθητα, η φυσική οδοντοστοιχία "απειλείται" απο την τεχνητή.

Μπορούμε όμως να συνεχίσουμε να χαμογελάμε έως τα βαθιά γεράματα με τα "δικά"μας δόντια φθάνει ν΄αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα που τυχόν θα παρουσιαστούν στην στοματική κοιλότητα και να τ΄αντιμετωπίσουμε άμεσα.

Αν πιάσετε λοιπόν τον εαυτό σας να ταιριάζει στις πιο κάτω περιπτώσεις τρέξτε στον οδοντίατρό σας για να προλάβετε σοβαρότερα προβλήματα όσο είναι καιρός ακόμα.

Βρουξισμός-Τριγμός δοντιών
Αν είστε 50 και πάνω κι έχετε τη συνήθεια του βρουξισμού σταματήστε την γιατί πόσο θ΄αντέξει η οδοντοστοιχία σας;

Έρευνες αναφέρουν πως το 8% της ηλικίας αυτής αντιμετωπίζει προβλήματα βρουξισμού, ενώ 3,6 εκατομμύρια νάρθηκες βρυγμού παράγονται σε ετήσια βάση μόνο στην Αμερική!

Φθορά των δοντιών-
Τερηδόνα-Δημιουργία Κοιλοτήτων
Ποσοστό 30% έως 60% των ενηλίκων άνω των 50 ετών πάσχει από τερηδόνα.

Μην περιμένετε να πονέσετε για να πάτε στον γιατρό. Όσο παραμένει η τερηδόνα τόσο πιο σοβαρά προβλήματα δημιουργεί.

Μη συμβουλεύετε μόνο τα παιδιά να βουρτσίζουν τα δόντια τους για να μην γίνουν σαν τα δικά σας. Φροντίστε και τα δικά σας.

Περιοδοντίτιδα-Ουλίτιδα
Σίγουρα στα 50 χρόνια θα κάνετε ή έχετε κάνει ένα check up και ιδιαίτερα ένα test κοπώσεως για την καρδιά.

Άν όμως γνωρίζατε ότι οι επιστημονικές μελέτες λένε πως τ΄άτομα που δεν περιποιούνται σοβαρά τα δόντια τους θ΄αποκτήσουν κάποια μορφής ουλίτιδα και θα΄χουν διπλάσια πιθανότητα ν΄αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα και διαβήτη τύπου 2, τί θα κάνατε; Μην περιμένετε να φτάσετε 50 ετών για να δείτε έναν οδοντίατρο.

Καρκίνος του στόματος
Τα ποσοστά διάγνωσης καρκίνου του στόματος αυξάνονται μετά το 50ο έτος ηλικίας γι΄αυτό μια προληπτική εξέταση στον γιατρό σας είναι η εξυπνότερη κίνηση.

Ξηροστομία
Το σάλιο που πρέπει να παράγεται σ΄έναν ενήλικα είναι 4-6 ποτήρια καθημερινά.

Αν το σάλιο σας μειώνεται ή είναι ανύπαρκτο πολλές φορές μέσα στην ημέρα πιθανόν να΄χετε ξηροστομία. Αν διαπιστωθεί και δεν αντιμετωπιστεί τότε κινδυνεύετε ν΄αποκτήσετε δυσοσμία, ουλίτιδα και τερηδόνα. Ενημερώστε το γιατρό σας το συντομότερο.

 

 

{fcomment}

Scroll to top