Της Μαρίας Δημητρακόγιαννη. ( Χειρουργός Οδοντίατρος )

Για οποιοδήποτε τραύμα στο στόμα,θα πρέπει να ενημερώνετε άμεσα τον οδοντίατρό σας

ακόμα κι άν δεν υπάρχει πόνος, ώστε να αποφασίσει άν χρειάζεστε περίθαλψη. Όσον αφορά στούς οδοντικούς τραυματισμούς, παρακάτω παρατίθενται μερικές χρήσιμες συμβουλές.

1. Άν χάσετε κάποιο δόντι από τραυματισμό, ξεπλύνετέ το με κρύο νερό, μην το πιάσετε από τη ρίζα και προσπαθήστε να το επανατοποθετήσετε στο στόμα. Άν δεν είστε σε θέση να το κάνετε αυτό, τότε φυλάξτε το μέσα σε γάλα ή κρύο νερό,ή φυσιολογικό ορό και επισκεφθείτε ΑΜΕΣΑ τον οδοντίατρό σας. (Το αργότερο μέσα σε 2 ώρες,μιάς και όσο περνάει ο χρόνος, νεκρώνονται κύτταρα της ρίζας). Είναι πολύ πιθανό να μπορέσει να επανατοποθετηθεί το φυσικό σας δόντι στη θέση του-μιά διαδικασία που λέγεται επανεμφύτευση. Ακόμα όμως κι άν δεν είναι δυνατή η επανεμφύτευση,το δόντι μπορει και πρέπει να αντικατασταθεί με γέφυρα ή εμφύτευμα ή τεχνιτή οδοντοστοιχία.

2. Άν νιώθετε έντονο άλγος σε δόντι έπειτα απο τραυματισμό,χωρίς φαινομενικά το δόντι να έχει υποστεί φθορά,απευθυνθείτε στον οδοντίατρό σας,γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει σχηματισθεί κάταγμα της ρίζας. Ανάλογα με το είδος του κατάγματος,το οποίο θα προσδιορισθεί ακτινογραφικά,ο γιατρός σας θα επιλέξει και το πλάνο θεραπείας.(Ενδοδοντική θεραπεία,εξαγωγή κ.λ.π).

3.
Άν έχει σπάσει ένα μέρος του δοντιού ,κλείστε ραντεβού ώστε να το αποκαταστήσετε. Ανάλογα με το μέγεθος και τον εντοπισμό της φθοράς,το δόντι μπορεί να ιαθεί με όψη πορσελάνης ή θήκη ή σφράγισμα.

4. Υπάρχει περίπτωση να τραυματίσετε κάποιο δόντι,χωρίς όμως να πονέσετε. Σε μερικές περιπτώσεις έπειτα απο τέτοιο τραυματισμό,επέρχεται νέκρωση πολφού,τα συμπτώματα της οποίας είναι κυρίως η αλλαγή χρώματος του δοντιού (γκρί, καφέ) και πιθανόν η δημιουργία αποστήματος ή συριγγίου. Είναι άρα  σημαντικό,ακόμα κι άν δεν πονάτε,να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

* Αξίζει να σημειωθεί,πως σε αντίθεση με τα μόνιμα,σε περίπτωση ολικής εξόδου ενός νεογιλού (παιδικού)δοντιού, ΔΕΝ προσπαθούμε να το επανατοποθετήσουμε, απλα το φυλάμε σε γάλα ή νερό ή φυσιολογικό ορό και επισκεπτόμαστε παιδοδοντίατρο. Σε περίπτωση που απλά μετατοπιστεί ένα δόντι προς όποια κατεύθυνση,προσπαθούμε να το βάλουμε στην αρχικη του θέση και επισκεπτόμαστε το γιατρό μας για αξιολόγηση.

Όσον αφορά σε ράγισμα ή κάταγμα της γνάθου, προσπαθούμε να την ακινητοποιήσουμε,δένοντάς την με μαντήλι έως την κορυφή τού κεφαλιού και τοποθετούμε ψυχρά επιθέματα προς αποφυγήν οιδήματος, έως ότου δεχθούμε οδοντιατρική περίθαλψη.

Τέλος, στούς τραυματισμούς των μαλθακών ιστών (ούλα,παρειές,χείλη,γλώσσα κ.λ.π) επίσης η κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά,ανάλογα με τον εντοπισμό και την αιτία που τον προκάλεσε, με καθαρισμό της πληγής, χορήγηση φαρμάκων, ράμματα κ.α.

 

 

{fcomment}

Scroll to top