Της Μαρίας Δημητρακόγιαννη. ( Χειρουργός Οδοντίατρος )

Με το πέρασμα των χρόνων, είναι φυσικό ο οργανισμός μας να εξασθενεί κι αυτό έχει αντίκτυπο ανάμεσα σε άλλα και στη στοματική μας κοιλότητα.

Μερικά από τα προβλήματα που απαντώνται στα δόντια και τούς μαλθακούς ιστούς του στόματος με το πέρασμα του χρόνου, είναι τα εξής:

  • Η αποτριβή των δοντιών. Δηλαδή η φθορά της επιφάνειάς τους-σταδιακά αποτρίβονται λόγω των μασητικών δυνάμεων που ασκούνται πάνω τους. Θεραπεία, η έμφραξη, όταν η αποτριβή είναι μικρού ή μεσαίου βαθμού και σε προχωρημένες περιπτώσεις το δόντι καλύπτεται με στεφάνη (θήκη).
  • Αλλαγή χρώματος των δοντιών σε πιο κίτρινους τόνους. Θεραπεία, η λέυκανση
  • Παθήσεις του περιοδοντίου, που σε αυτή την ηλικία είναι εντονότερες απ'ο,τι στη νεανική. Η Περιοδοντίτιδα, είναι μια φλεγμονή των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια, που επεκτείνεται βαθύτερα και παρατηρείται αποκόλληση των ούλων απο τα δόντια και καταστροφή του οστού που στηρίζει τις ρίζες τους. Το αποτέλεσμα λοιπόν θα λέγαμε πως είναι, οτι ''φθίνει ο στηρικτικός μηχανισμός'' του δοντιού, προκαλείται η κινητικότητά του κι αργότερα η πτώση κι η απώλειά του.

    Η Θεραπεία εδώ μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους.
    1. Την Συντηρητική όπου γίνεται καθαρισμός της πέτρας απο τη ρίζα του δοντιού υπο τοπική αναισθησία, τοποθέτηση αντιβιοτικών μεσα στους θύλακους.
    2. Και την Χειρουργική, όπου ανοίγονται τα ούλα (κρημνός), καθαρίζονται και στην συνέχεια ράβονται.

Η πρόληψη αυτών των προβλημάτων, είναι η σωστή και καθημερινή στοματική υγιεινή και ο τακτικός έλεγχος στον οδοντίατρο(μια φορα το χρόνο τουλάχιστον), ο οποίος δεν θ'αφήσει περιθώρια δημιουργίας ή διόγκωσης των όποιων προβλημάτων.

 

 

{fcomment}

Scroll to top