Αν σήμερα οι τεχνικές καλλωπισμού έχουν εξελιχθεί στον υπέρτατο βαθμό είναι γιατί η βάση τους προέρχεται από την αρχαία Αίγυπτο.

Σ΄αυτήν οφείλουμε τα πρώτα μυστικά για την ανάδειξη της ομορφιάς. Κι όσοι δεν το πιστεύουν ας ανατρέξουν στην ιστορία περίπου 4.000 χρόνια πριν, όπου μαθαίνουμε πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν γνωστοί για τις τεχνικές καλλωπισμού που διέθεταν, φτάνοντας ακόμη στο σημείο υπερβολής, ν΄αποζητούν λευκότερα δόντια.

Κι αν αναρωτιέστε πώς το έκαναν;
Η ιστορία λέει ότι χρησιμοποιούσαν μια πάστα ξυδιού από κρασί και τριμμένη ελαφρόπετρα. Απ΄αυτό το μείγμα βούρτσιζαν τα δόντια τους χρησιμοποιώντας ξεφτισμένα κλωναράκια.
Αυτή η επιθυμία για την απόκτηση λευκότερων δοντιών στηρίζοταν στην παράδοση του λαού που λέει ότι όσο πιο λευκά ήταν τα δόντια τόσο πιο πλούσιοι θα φαίνονταν στα μάτια των άλλων.
Κι αν το βούρτσισμα με κλωναράκια δεν ακούγεται και πολύ διασκεδαστικό, τουλάχιστον οι Αιγύπτιοι είχαν καλύτερη προσέγγιση από τους Ρωμαίους.

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν την ίδια τρέλα με τους Αιγύπτιους φτάνοντας όμως στ΄άλλο άκρο, αφού χρησιμοποιούσαν ούρα για τη διατήρηση του λευκού των δοντιών τους. Όσο αηδιαστικό κι αν ακούγεται, η αμμωνία που βρίσκεται στα ούρα ήταν αυτή που έκανε τα δόντια πιο λευκά. Ευτυχώς όμως η πρακτική αυτή εγκαταλείφθηκε γρήγορα για το καλό όλων τους!
Αργότερα ήρθαν οι κουρείς. Πριν από τους οδοντιάτρους, οι κουρείς ήταν αυτοί που φρόντιζαν για τη στοματική υγιεινή όλων. Τότε, δεν υπήρχαν πολλές οδοντιατρικές θεραπείες, οπότε εκείνοι "έλυναν" τα περισσότερα προβλήματα βγάζοντας ακόμη και τα δόντια που πονούσαν.

Για τη λεύκανση των δοντιών οι κουρείς της εποχής τους χρησιμοποιούσαν μεταλλικές λίμες επί των δοντιών πριν την εφαρμογή νιτρικού οξέος για την απομάκρυνση τυχόν δυσχρωματισμών. Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν ήταν μόνο ελάχιστα βολική, αλλά κατέστρεφε και την αδαμαντίνη, καθιστώντας τα δόντια πιο επιρρεπή στη φθορά.

Έτσι χρονολογείται η προέλευση αναζήτησης λευκότερων δοντιών κι όπως και να' χουν τα πράγματα χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αρχαίους Αιγύπτιους, Ρωμαίους και τους κουρείς της επόχης που ξεκίνησαν ν΄ασχολούνται με την περιποίηση πρώτα του σώματος και ύστερα του στόματος! Από τις ακραίες μεθόδους του παρελθόντος φτάσαμε σήμερα στη σύγχρονη τεχνολογία, όπου αν μη τι άλλο κανείς δεν κινδυνεύει να χάσει τα δόντια του απο τριμμένη ελαφρόπετρα, ούρα ή μεταλλικές λίμες.

 

 

{fcomment}

Scroll to top