Ιαπωνική εταιρεία ύστερα απο επίμονες απαιτήσεις των καθηγητών ενός από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας,

ενέδωσε και σχεδιάζει να ρίξει επιτέλους στην τοπική πανεπιστημιακή αγορά της Ιαπωνίας την…Hanako2. Τί είναι όμως αυτή η Hanako2 που αποτελεί  είδηση και μάλιστα πρώτης γραμμής; Η Hanakο2 λοιπόν είναι η πρώτη, ή σωστότερα η δεύτερη γυναίκα ρομπότ που σκοπεύουν να πωλήσουν σε πανεπιστημιακές σχολές οδοντιατρικής όλης της χώρας με σκοπό τι άλλο;
 
Να μπορούν οι φοιτητές  ν' ακονίζουν τις δεξιότητές τους μ' ένα ρομποτικό προσομοιωτή, όπου προσέξτε, τα λάθη δεν θα έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία του ασθενή.

Προγραμματιστές λοιπόν στο Πανεπιστήμιο της Showa στην Ιαπωνία και μία εκ των μεγαλύτερων εταιρειών κατασκευής ρομπότ σχεδίασαν και κατασκεύασαν  ένα ρομπότ, την Hanakο, σε μέγεθος γυναίκας και το κυριότερο την προγραμμάτισαν και τις φόρτωσαν σενάρια ούτως ώστε να έχει ρεαλιστικές αντιδράσεις την ώρα της οδοντιατρικής θεραπείας.

Μπορεί δηλαδή η Hanakο κατ'αρχήν ν' ανοίξει και να κλείσει το στόμα της, να γυρίσει το κεφάλι της, και να πει:

"Ωχ! Πονάει!". Μπορεί επίσης να "επικοινωνεί" με τους οδοντιάτρους φοιτητές προφορικά, απαντώντας σε ερωτήσεις του τύπου: «Είσαι καλά;».  Στην  περίπτωση δε που μαθητής, από λάθος, αγγίξει τη σταφυλή της γυναίκας ρομπότ, τότε αυτόματα της προκαλείται ένα είδος εμετού.

Η Hanako2, όπως την ονόμασαν, μπορεί να παράγει επίσης σάλιο στην προσομοίωση και οι φοιτητές θα πρέπει να τοποθετήσουν σωστά την αναρρόφηση ακριβώς όπως θα έκαναν σ’ ένα πραγματικό ασθενή. Το ρομπότ έχει οκτώ άξονες της κίνησης στο κεφάλι, μάτια, στόμα και το λαιμό, αν και το στόμα της δεν φαίνεται να κινείται όταν μιλά. Το δέρμα της είναι κατασκευασμένο από ρητίνη και η γλώσσα από πυρίτιο.

Τώρα για όσους εύλογα αναρωτηθούν γιατί να κατασκευαστεί ένα θηλυκό ρομπότ;

Η Tmsuk, η εταιρεία κατασκευής έχει την απάντηση: "Η γυναίκα μοντέλο είναι πιο κατάλληλη για να μάθουν οι φοιτητές από νωρίς να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις τους χωρίς άγγιγμα του μαστού."

 

 

{fcomment}

Scroll to top