Έχοντας δεί  "έργα"  Οδοντιάτρων και Οδοντοτεχνιτών πραγματικής καλλιτεχνίας, είναι εύλογο ν'αναρωτηθεί κανείς πώς η Οδοντιατρική

έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο να συναγωνίζεται μεγάλους ζωγράφους, γλύπτες κι αρχιτέκτονες! Μια γρήγορη αναδρομή στην ιστορία της Οδοντιατρικής, είναι αρκετή για ν' αναγνωρισθεί ως ένας απαραίτητος κλάδος της Ιατρικής. Μόλις το 500-300 π.χ. ο Ηρόδοτος κι ο Αριστοτέλης γράφουν για την Οδοντιατρική, περιγιράφοντας τρόπους αντιμετώπισης τερηδονισμένων δοντιών, εξαγωγή δοντιών με λαβίδες, σταθεροποίηση δοντιών και καταγμάτων γνάθων με σύρματα!
Έχοντας λοιπόν περάσει από πολλά στάδια, η Οδοντιατρική αναδείχθηκε σε μια λαμπρή επιστήμη που κρύβει μέσα της, ρίζες αρχέγονων πολιτισμών από τους Σουμέριους και τους Αιγύπτιους μέχρι τους Λατίνους και τους Αρχαίους Έλληνες. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι οι πρώτοι Οδοντίατροι ήταν ... μάγοι που επικοινωνούσαν με πνεύματα με σκοπό την απαλοιφή των οδοντιατρικών προβήμάτων.

Ευτυχώς η Οδοντιατρική εξελίχθηκε καθώς δεν χρειάζεται καμία επικοινωνία με πνεύματα ή διάφορα ξόρκια για μια θεραπεία, αρκούν μόνο οι γνώσεις πολλών ετών και η εμπειρία του κάθε Οδοντίατρου πάνω σε πολλά περιστατικά.

Και σήμερα πλέον τίθεται το μεγάλο ερώτημα:
Η Οδοντιατρική είναι μόνο Επιστήμη ή και Τέχνη;

Από τη μια, υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι εμμένουν ότι η Οδοντιατρική είναι αυστηρά μια Επιστήμη που υποτάσσεται σε κάθε νέο εύρημα και τήρει τους όρκους του Ιπποκράτη, με κύριο εκείνο της Ηθικής. Από την άλλη, εκείνοι που επικροτούν την εξέλιξη της Οδοντιατρικής σε Τέχνη καθώς όπως ισχυρίζονται έχουν αποκτήσει περισσότερο πάθος και αγάπη για το λειτούργημα που τελούν αφού και οι εργασίες που προσφέρουν είναι αληθινα...κοσμήματα.

Η αλήθεια είναι πως οι απόψεις διίστανται.
Ωστόσο, συλλέγοντας κάποιος στοιχεία περασμένων χρόνων, θα ήταν έυκολο να βγάλει κανείς νικητή, καθώς πριν από 10 χρόνια η Οδοντιατρική δεν είχε να παρουσιάσει σαν Επιστήμη τρομερά μεγάλα επιτεύγματα. Επομένως, οι θιασώτες της πρώτης άποψης υπερτερούσαν στη μάχη μεταξύ Επιστήμης ή Τέχνης.
Σύμφωνα όμως με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις τα ποσοστά που υποστηρίζουν τη δεύτερη άποψη, δηλαδή την Οδοντιατρική ως Τέχνη έχουν αυξηθεί κατακόρυφα!
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και ο καθημερινά εξελισσόμενος κόσμος απαιτούν την τελειότητα. Αυταπόδεκτο στοιχείο οι προσωπικότητες του Hollywood που πασχίζουν για ένα όμορφο, λαμπερό, ιδιαίτερο χαμόγελο διαθέτοντας μεγάλα ποσά για την κατάκτησή του.

Ο ίδιος ο χώρος του θεάματος έχει με τον τρόπο του ωραιοποιήσει την καλλιτεχνία, αφού δεν μας κάνουν εντύπωση οι διάφοροι διαγωνισμοί που έχουν καθιερωθεί και εξυμνούν άλλοτε το 'χρυσό δόντι', το πιο λαμπρό χαμόγελο, την καλύτερη οδοντοστοιχία κι άλλοτε το 'άσπρο που τυφλώνει' (επιβραβεύοντας την καλύτερη λεύκανση).

Πάντως το γεγονός είναι ένα, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των Οδοντιάτρων συγκλίνουν στην άποψη ότι Οδοντιατρική σημαίνει Επιστήμη και Τέχνη.

Δυο χαρακτηριστικά που όταν συνυπάρχουν φτιάχνουν αριστουργήματα !

 

 

{fcomment}

Scroll to top