Ήταν κάτι παραπάνω απο βέβαιο ότι θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα.

Με τον τρόπο που το Διαδίκτυο επηρεάζει τα πάντα στην ζωή μας ήταν θέμα χρόνου και η υπενθύμιση της φροντίδας των δοντιών μας να περάσει από το μυαλό κάποιων και στην συνέχεια απο το μικροσκόπιο της τεχνολογίας.

Για τους ξεχασιάρηδες λοιπόν, δούλεψαν οι ερευνητές στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν και παρουσίασαν ένα νέο "App" που τι κάνει; παρακολουθεί τις κακές μας οδοντιατρικές συνήθειες που μπορούν να μας οδηγήσουν σε φθορά των δοντιών, σε ουλίτιδα ακόμη και στην απώλεια τους.


Φυτεύοντας λοιπόν ένα μικρό αισθητήρα στο δόντι ενός ατόμου που ήταν συνδεδεμένος με μια μικροκάμερα παρακολούθησης, οι ερευνητές ήταν σε θέση να παρακολουθούν καθημερινά πόσο συχνά το άτομο κάπνιζε , πόσο συχνά έτρωγε γεύματα, πόσο συχνά έτρωγε μόνο γλυκά, ή έπινε μόνο πολύ καφέ.


Το αποτέλεσμα απο τις πράξεις του ατόμου, “εμφανίζετο” στα δόντια του και στην συνέχεια στην οθόνη ενός υπολογιστή. Απο τόν καφέ π.χ. που έπινε δεν αργούσαν να φανούν στα δόντια του οι γνωστές σε όλους μας καφέ χρώσεις, όπου και κατεγράφετο, για να μελετηθή αργότερα απο τους επιστήμονες του προγράμματος. Ο αισθητήρας που χρησιμοποιήθηκε ήταν τόσο καλά προγραμματισμένος που μπορούσε να δώσει τέτοιες πληροφορίες του τύπου, πότε μιλούσε, πότε έβηχε, ή πότε γελούσε ο χρήστης.


Παρακολουθούσε επίσης εκείνο για το οποίο σχεδιάστηκε να κάνει. Κατέγραφε τις οδοντιατρικές συνήθεις του άτομου, δηλαδή πόσο συχνά βούρτιζε τα δόντια του και πόσο συχνά έκανε οδοντικό νήμα. Ήταν κάτι δηλαδή μεταξύ Big Brother ή ενός high-tech Οδοντίατρου που σκοπό είχε να φρόντιζει αποκλειστικά το στόμα του ατόμου. Στο να μένει δηλαδή στον καλό δρόμο, πιστό στις σωστές οδοντικές συνήθειες  με τακτικούς και προγραμματισμένους καθαρισμούς.


Τα δεδομένα που συγκεντρώσαν οι ερευνητές σκοπεύουν κάποια μέρα να τα δώσουν στην δημοσιότητα μόνο και μόνο για να βοηθήσουν τους οδοντιάτρους να καταστρώσουν και άλλες μεθόδους πρόληψης κα φροντίδας με απώτερο σκοπό να κρατήσουν τα δόντια, τα ούλα και το στόμα μας υγιές.


Τώρα για εκείνους που ανησυχούν πότε θα κάνει την εμφανισή του το συγκεκριμέννο “Αpp” ούτως ώστε να λάβουν τα μέτρα τους με το κόψιμο του καπνίσματος και το σταμάτημα των γλυκών, το όλο εγχείρημα είναι ακόμη μακριά, αλλά σημειώστε όσο πιο γρήγορα κάνετε και τα δύο, τόσο το καλύτερο για εσάς.
Σύντομα, όμως. Πολύ σύντομα οι οδοντίατροι θα γνωρίζουν ακριβώς τι συμβαίνει στο στόμα μας.

 

 

{fcomment}

 

Scroll to top