Στην Κίνα η Υγεία και η Εκπαίδευση του λαού είναι ακόμη και σήμερα δύο εντελώς παραμελημένοι χώροι. 

Δικαιολογημένα λοιπόν το συμπέρασμα που βγήκε απο την έρευνα οτι η υγεία των δοντιών δεν ήταν ψηλά ποτέ στον κατάλογο των προτεραιοτήτων του πληθυσμού της.

Για  παράδειγμα, στον ηλικιωμένο πληθυσμό της, το ποσοστό μιας ελλιπούς οδοντοστοιχίας φτάνει το 80%, ενώ στους νέους ανθρώπους μεταξύ των 16 με 22 ετών, η υγεία των δοντιών τους θέλει άμεση θεραπεία.
Τα περισσότερα παιδιά στην Κίνα υποφέρουν από ασθένειες των δοντιών, σύμφωνα με πρόσφατη εθνική έρευνα που διεξήχθη από μια ομάδα τοπικών εμπειρογνωμόνων στην Οδοντιατρική.

Το γεγονός αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο σε οικονομικούς λόγους καθώς είναι γνωστόν ότι η χώρα είναι χωρισμένη σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Τους πολύ φτωχούς και τους πολύ πλούσιους.

Ένα ακόμη γεγονός που προέκυψε απο την έρευνα και χαρακτηρίσθηκε ως ¨ασταθμητος παράγοντας" που όμως συμβάλει τα μέγιστα στην καταστροφή των δοντιών του Κινέζικου λαού είναι η αύξημένη κατανάλωσης ζάχαρης.

Βεβαίως αποτελεί στοιχείο της κινέζικης  διατροφής και είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστει ριζικά, σύμφωνα όμως με τους ειδικούς πρέπει να μετριαστεί κατά πολύ , ξεκινώντας το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας απο τα σχολεία με μεγάλες καμπάνιες προτρέποντας τους μαθητές να λάβουν υπόψην τους σοβαρότερα την φροντίδα των δοντιών τους.Εκεί, στα σχολεία δηλαδή, τα στατιστικά στοιχεία είναι τρομακτικά, ειδικά αν αναλογιστεί κανέις ότι οι μαθητές υποστηρίζουν πως καθαρίζουν τα δόντια τους καθημερινά αλλά προφανώς δεν γνωρίζουν πως να το κάνουν καλά.

Από την άλλη, το γεγονός ότι πολλοί φοιτητές ζουν σε κοιτώνες στο σχολείο χωρίς τις καθημερινές υπενθυμίσεις οδοντιατρικής περίθαλψης που μπορεί να δώσουν οι γονείς, αποτελεί σημαντική απόδειξη για την κατάσταση της υγείας των δοντιών τους.

Τέλος, ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την κακή υγεία των δοντιών είναι το κάπνισμα. Η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει κάποιες αλλαγές στην "κουλτούρα του καπνίσματος" , και ετοιμάζεται να ανακοινώσει πως το επόμενο έτος θα απαγορεύεται το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους.

Ας "μιλήσουν" και οι αριθμοί:

Η Κίνα λοιπόν με πληθυσμό 1,351 δισεκατομμύρια (2012) και ακαθάριστο εγχώριο προϊόν 8,227 τρισεκατομμύρια USD (2012) σίγουρα χρειάζεται ένα καλό πρόγραμμα οδοντιατρικής περίθαλψης  για να σώσει τα δόντια τόσο των νέων ανθρώπων όσο και των ηλικιωμένων.

► Στην Κίνα, το 76,55% σε διάστημα πέντε ετών είχαν σάπια δόντια.

► Η συχνότητα των οδοντιατρικών προβλημάτων μεταξύ των εφήβων είναι επίσης σοβαρή, με το 85% των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να πάσχουν από περιοδοντική νόσο.

► Ακόμη διαπιστώθηκε σύμφωνα με έρευνες ότι το ένα τρίτο του συνόλου των Κινέζων εξακολουθούν να μην έχουν αποκτήσει τακτική οδοντιατρική συνήθεια.

 

 

{fcomment}

 

 

Scroll to top