Της Μαρίας Δημητρακόγιαννη. ( Χειρουργός Οδοντίατρος )

Πολλές φορες, μετά απο εξαγωγή ενός δοντιού, ο ασθενής δεν αισθάνεται πως η λειτουργία της μάσησης έχει αλλοιωθεί.

 Αν δε, το εξαχθέν δοντι είναι οπίσθιο, τότε δεν προκαλεί πρόβλημα κι απο αισθητικής άποψης κάτι που κάνει τους ασθενείς να το αναβάλουν όλο και περισσότερο. Δυστυχώς όμως, το πρόβλημα που πρόκειται να δημιουργηθεί με το πέρασμα του χρόνου κι όσο δεν προχωρούμε σε προσθετική αποκατάσταση, είναι πιο περίπλοκο απ' ό,τι φανταζόμαστε.

Να θυμάστε πως η φύση έχει την τάση να καλύπτει τα κενά. Αυτό όμως δυστυχώς δεν σημαίνει πως τα καλύπτει όπως θα θέλαμε εμείς-μετά απο εξαγωγή και με το πέρασμα του χρόνου,τα δόντια μπρός και πίσω απο το κενό που έχει δημιουργηθεί, συγκλίνουν  προς αυτό,μικραίνοντας ετσι το ''χωρο'' για μια καλη,λειτουργική και αισθητικά άρτια αποκατάσταση. Επιπλέον,σε περίπτωση που έχουν επιλεγει οι γέφυρες ως πλάνο θεραπείας,θα χρειαστούν τροχίσματα των όμορων δοντιών-άν η κλίση τους είναι μεγάλη,τότε τα ''καταδικάζουμε'' εξ'αρχής σε απονεύρωση,έτσι ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τους απαραίτητους για την κατασκευή χώρους,αποκλείοντας συνάμα την αίσθηση του πόνου,μιάς και κάποιες πλευρές του δοντιού θα πρέπει να τροχιστούν αρκετά παραπάνω λογω της κλισης τους,αναγκάζοντάς μας να ''πλησιάσουμε''πολυ τον πολφό του.

Εκτός αυτού,το οστούν στη περιοχή της εξαγωγής,με τον καιρο φθίνει,δημιουργώντας έτσι ακόμα μεγαλύτερο κενό προς τη βάση κάτι που δυσχεραίνει την αποκατάσταση τοσο με γέφυρα(αναγκαστική κατασκευή μεγαλύτερου σε μέγεθος απο το φυσιολογικό δοντιού)όσο και με εμφύτευμα,μιάς και μια απο τις βασικές προυποθέσεις για τοποθέτηση εφυτεύματος, είναι το γερό οστούν.(όταν το οστούν είναι πολυ λεπτό ή χωρίς ύψος,πιθανόν να χρειαστείτε οστεομόσχευμα πρίν την τοποθέτηση του εμφυτεύματος).

Συμπερασματικά, αντιλαμβανομαστε πως, όσο πιο γρήγορα αποκατασταθεί ο κενός χώρος που δημιουργείται έπειτα απο εξαγωγή,τόσο το καλύτερο,έτσι ώστε να μπορέσει ο οδοντίατρος σας να σας φτιάξει μια ολοκληρωμένη τόσο λειτουργικά, όσο και αισθητικά κατασκευή με τις λιγότερες δυνατές απώλειες , με τον πιό ανώδυνο τρόπο,μειώνοντας παράλληλα και το κόστος της θεραπείας.

 

 

{fcomment}

Scroll to top