Της Χρύσας Γιώτα ( Περιοδοντολόγος )

Η ασθένεια της περιοδοντίτιδας δεν έχει ως συνέπειες µόνο την καταστροφή του οστού των γνάθων και την απώλεια των δοντιών. Η περιοδοντίτιδα έχει βρεθεί ότι συνδέεται και µε ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και οι καρδιοπάθειες.

Περιοδοντίτιδα και Λοιµώξεις του Αναπνευστικού Συστήµατος
Οι λοιµώξεις του αναπνευστικού συστήµατος µπορεί να προκληθούν από την εισπνοή µικροβιακών σταγονιδίων από το στόµα και το φάρυγγα προς τους πνεύµονες.

Η περιοδοντίτιδα, που είναι µια χρόνια µικροβιακή µόλυνση, µπορεί να αποτελέσει ένα σηµαντικό παράγοντα µεταφοράς µικροβίων προς τους πνεύµονες και να έχει σαν αποτέλεσµα την χειροτέρευση υπαρχόντων προβληµάτων σε αυτούς.

Ένας άνθρωπος µε περιοδοντίτιδα είναι πιο πιθανόν να αναπτύξει χρόνια αποφρακτική πνευµονοπάθεια από ότι ένας άνθρωπος χωρίς περιοδοντίτιδα. Η χρόνια αποφρακτική πνευµονοπάθεια είναι µια σοβαρή ασθένεια του αναπνευστικού συστήµατος που έχει σαν αποτέλεσµα τη δυσλειτουργία των πνευµόνων.

Επίλογος
Η υγεία µας είναι το πιο σηµαντικό αγαθό. Για να την προασπίσουµε χρειάζεται να υιοθετήσουµε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που προϋποθέτει µια ισορροπηµένη διατροφή, καθηµερινή άσκηση και αποφυγή βλαβερών έξεων όπως το κάπνισµα. Εκτός των προαναφερθέντων, τελευταία γίνεται όλο και πιο γνωστό πως η περιοδοντίτιδα είναι ένας ακόµα παράγοντας που θέτει σε κίνδυνο το πολυπόθητο αγαθό.

Για αυτό µην ξεχνάτε πως η καλή υγεία ξεκινάει από το στόµα, όπως έλεγαν άλλωστε και οι Αρχαίοι Έλληνες.

 

 

{fcomment}

 

 

 

Scroll to top