Της Χρύσας Γιώτα ( Περιοδοντολόγος )

Εάν πάσχετε από αλλεργίες, τροφικές και μη, σίγουρα θα έχετε συνηθίσει να προσέχετε σε συγκεντρώσεις με φίλους, στο σούπερ μάρκετ ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος μην τυχόν και αγοράσετε ή σας σερβίρουν κάτι στο οποίο είστε αλλεργικός.

 Υπάρχει όμως ακόμα ένα μέρος , όχι τόσο προφανές, στο οποίο θα πρέπει να είστε προσεχτικοί. Και αυτό είναι το οδοντιατρείο. Είτε πρόκειται για έναν απλό καθαρισμό, είτε για κάποια άλλη εργασία, μπορεί να έρθετε σε επαφή με δυνητικά επικίνδυνες ουσίες, σε περίπτωση που είστε αλλεργικός.

Παραθέτουμε κάποια βασικά παραδείγματα:

Γλουτένη:
Αν πάσχετε από δυσανεξία ή αλλεργία στη γλουτένη, ρωτήστε τον οδοντίατρό σας αν η πάστα στίλβωσης που χρησιμοποιεί περιέχει γλουτένη. Πολλές περιέχουν.

Μέταλλα:
Αν πάσχετε από αλλεργία σε μέταλλα, θυμηθείτε πως οι στεφάνες, οι γέφυρες και τα σφραγίσματα είναι από μέταλλα. Αν λοιπόν ο οδοντίατρός σας, σας τοποθετήσει κάποιο μέταλλο, θα δημιουργηθεί αλλεργική αντίδαραση στα ούλα που δεν θα φύγει αν δεν αφαιρεθεί η εργασία. Αντί λοιπόν για όλη αυτήν την ταλαιπωρία, απλά ενημερώστε τον οδοντίατρο, ώστε οι εργασίες που θα σας τοποθετεί στο στόμα να μην περιέχουν μέταλλα π.χ να είναι ολοκεραμικές.

Ακρυλικό:
Το ακρυλικό χρησιμοποιείται συχνά σε προσωρινές εργασίες. Αν γνωρίζετε ότι έχετε αλλεργία σε αυτό, ενημερώστε τον οδοντίατρο σας, ώστε να χρησιμοποιήσει κάτι άλλο π.χ. ρητίνη.

Ευγενόλη:
Η ευγενόλη χρησιμοποιείται συχνά στις κονίες. Αν παρατηρήσετε συμπτώματα στα ούλα, όπως επιφανειακή έλκωση ή φλεγμονή, μπορεί να είστε αλλεργικός στην ευγενόλη. Ενημερώστε αμέσως τον οδοντίατρό σας.

Επινεφρίνη:

Χρησιμοποιείται στα τοπικά αναισθητικά. Μπορεί να προκαλέσει αύξηση σφυγμών και άγχους σε ανθρώπους που είναι αλλεργικοί ή υπερευαίσθητοι σε αυτήν. Αν νιώσετε κάτι τέτοιο, ειδοποιήστε τον οδοντίατρό σας.

Λάτεξ:
Αν πάσχετε από αλλεργία στο λάτεξ, πείτε στον γιατρό σας, ώστε να χρησιμοποιήσει γάντια και πάστες λείανσης χωρίς λάτεξ.

Με λίγα λόγια για οποιαδήποτε από τα παραπάνω ή και άλλη ουσία στην οποία έχετε αλλεργία, μην ξεχάσετε να ενημερώσετε εγκαίρως τον οδοντίατρό σας.

 

 

{fcomment}

 

 

 

Scroll to top