Από τη γέννηση μέχρι την ηλικία των 4 ετών, τι πρέπει να ξέρουμε για την στοματική υγεία των παιδιών μας;

 

Από τη γέννηση έως 12 μηνών
> Σκουπίστε τα ούλα του μωρού σας μ' ένα μαλακό, καθαρό, υγρό πανί δύο φορές την ημέρα.

> Μόλις εμφανιστούν τα πρώτα δόντια, είναι καλό να καθαρίζονται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα (συνήθως την ώρα του ύπνου) με μια βούρτσα που θα'χει μαλακές τρίχες και είναι ειδικά σχεδιασμένη για τα μωρά. Βάλτε το μωρό σας σε μια επίπεδη επιφάνεια ή με το κεφάλι του στην αγκαλιά σας για να "βουρτσίσετε" τα δόντια του.
 
> Μην αφήνετε το μωρό σας στο κρεβάτι με ένα μπουκάλι γάλα.

Μετά από 6 μήνες
> Αποφύγετε το χυμό. Αν το ζητήσει, να περιορίσεστε τη ποσότητα του χυμού σε όχι περισσότερο από 60 - 120 mL την ημέρα, καλό θα ήταν επίσης να καταναλωθεί σ' ένα φλιτζάνι και όχι από το μπουκάλι.

> Εάν χρειάζεται για να κοιμηθεί ένα μπουκάλι, θα ήταν οφέλιμο να περιέχει νερό και όχι γάλα ή χυμό.

> Εάν θηλάζετε φροντίστε να καθαρίσετε τα δόντια του παιδιού σας πριν πάει για ύπνο.

> Μην τοποθετείτε την πιπίλα ή το μπουκάλι στο στόμα σας για οποιοδήποτε λόγο. Μ' αυτόν τον τρόπο μπορεί να περάσουν ανάμεσα σε εσάς και το παιδί βακτήρια (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούν φθορά των δοντιών), ιοί και λοιμώξεις.

Από 1 έως 3 ετών
> Πηγαίντε το παιδί σας για μια πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο μόλις κλείσει τους 12 μήνες.

 > Ελέγξτε για σημάδια πρόωρης φθοράς των δοντιών που εμφανίζονται στην παιδική ηλικία μία φορά το μήνα. Ανασηκώστε το άνω χείλος του παιδιού και "αναζητήστε" λευκές ή καφέ κηλίδες στα δόντια ή κατά μήκος της γραμμής των ούλων. Αν δείτε κάτι από τα δυο, πηγαίνετε το σ'έναν οδοντίατρο το συντομότερο δυνατόν.

> Περιορίστε τη χρήση πιπίλας.

Από 3 έως 4 ετών
> Διδάξτε στο παιδί σας "2 για 2", το οποίο σημαίνει ότι το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται δύο φορές την ημέρα για 2 λεπτά την κάθε φορά.

> Επιδιώξτε να βουρτσίζετε μαζί τα δόντια, για να βλέπει το σωστό τρόπο και εσείς να παρακολουθείτε αν έχουν καθαριστεί όλες οι επιφάνειες των δοντιών. Μην ξεχνάτε να γίνετε ένα σωστό πρότυπο με το βούρτσισμα των δικών σας δοντιών.

> Αρχίστε χρησιμοποιώντας οδοντόπαστα φθορίου μεγέθους ενός μπιζελιού και διδάξτε το παιδί σας να φτύνει αντί να καταπίνει.

> Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να ανησυχείτε εάν το παιδί σας συνεχίζει να πιπιλίζει τον αντίχειρα, μέχρι και την περίοδο που αρχίζουν να εμφανίζονται τα  μόνιμα δόντια, έπειτα μιλήστε με το γιατρό ή τον οδοντίατρό σας.

 

 

{fcomment}

Scroll to top